عقد وکالت چیست؟
حق الوکاله چیست؟
چه میزان از حق الوکاله قابل مطالبه است؟
آیا هر وکیلی می تواند در دادگستری وکالت نماید؟
⚖️پاسخ:
🚩برای تبیین حق الوکاله لازم است ابتدا وکالت را تعریف کنیم.
🚩 به موجب ماده ۶۵۶ قانون مدنی : وکالت عقدی است که بموجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب و جانشین خود می نماید. همچنین مطابق ماده ۶۵۹ قانون مدنی، وکالت ممکن است مجانی یا با اجرت باشد.
🚩 هر گاه شخص وکیلی انتخاب میکند؛ وکیل ، نایب وی در امورات حقوقیاش است و میتواند بر اساس اختیاراتی که در وکالتنامه به او داده شده است, اختیار کامل دارد تا در تمام مراجع اداری و دولتی و رسمی و خصوصی وکالت نماید و به نیابت از موکل خود کارهای او را پیگیری نماید.
🚩 موضوع فوق به این معنا نیست که این نوع وکیل بتواند در دادگستری هم وکیل باشد. در واقع مطابق قوانین وکالت فقط وکلای رسمی دادگستری می توانند در دادگاه ها و دادسرا ها و دیگر مراجع قضایی وکالت نمایند و سایر افراد عادی حتی اگر وکالت نامه محضری هم داشته باشند تنها اختیار دارند به نیابت از موکل خود وکیل رسمی دادگستری انتخاب نمایند.
🚩 بنابراین وکیل و موکل ممکن است توافق کنند که وکیل در برابر انجام مورد وکالت، وجه یا مالی از موکل دریافت کند که حق الوکاله نامیده می شود*.
🚩مطابق ماده ۲ آیین نامه تعرفه حق الوکاله مصوب ۹۸/۱۲/۲۸، که مبنای اصلی پرداخت حق الوکاله و حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری است؛ قرارداد تنظیمی با حق الوکاله توافقی بین وکیل و موکل معتبر است.
بنابراین حق الوکاله وکیل اصولا بصورت توافقی تعیین می گردد.
بدون دیدگاه