حضانت

*حضانت* چیست؟

*حضانت اطفال* با کیست؟

حضانت *تا چند سالگی با مادر* است و بعد از چند سالگی *با پدر* است ؟

در چه صورت مادر می‌تواند بعد از سن حضانت *سرپرستی فرزند* خود را به هر دلیلی به عهده بگیرد؟

⚖️*پاسخ*⚖️

حضانت از کلمه حضن که به معنای آغوش است گرفته شده ؛ و حضانت اصطلاحا نگهداری طفل اعم از پسر یا دختر تا سن ۷ سالگی در آغوش پر مهر مادر است؛ لذا طبق نظر قانونگذار تا *۷ سالگی حضانت پسر و دختر با مادر* می‌باشد و در صورتی که زوجین از هم جدا هستند ولی طلاق نگرفته اند هم تا ۷ سالگی حضانت در اختیار مادر است.

🚩 پدر و مادر *آگاه و با بصیرت* کسانی هستند که *به خاطر لجبازی و نیز اختلافاتی که با همدیگر دارند هیچ وقت سلامتی زندگی و روان فرزندان خود را فدای تعصب‌های خود نمیکنند* و آگاهانه در خصوص عواطف و احساسات و نیازهای فرزندان‌شان تصمیم می گیرند.

🚩 سن بلوغ *در دختران ۹ سال قمری و در پسران ۱۵ سال قمری* می‌باشد البته سن رشد ۱۸ سالگی است و لذا *بعد از سن حضانت تا زمان بلوغ که طفل خود تشخیص دهد با چه کسی زندگی کند، نگهداری طفل علی الاصول با پدر میباشد*

🚩 مواردی پیش می‌آید که زوجین طلاق نگرفته‌اند ولی جدای از هم زندگی می‌کنند؛ حال اگر طفل سن حضانتش سپری شده اما *هنوز به بلوغ نرسیده باشد* در این صورت باید نزد پدر نگهداری شود *مگر اینکه سوء نگهداری وی ثابت شود (مثلا اعتیاد) و حضور طفل نزد پدرش سبب ایراد صدمه به وی شود که در این صورت مادر یا هر شخصی، غیر از پدر می‌تواند از دادگاه تقاضای ضم امین برای ولیّ نماید* و نگهداری را بدین وسیله به عهده بگیرد.

🚩 اگر طفل دختر بوده و بعد از سن حضانت بالغ هم شده باشد ولی هنوز به سن رشد یعنی ۱۸ سالگی نرسیده باشد با این وجود می تواند *خودش انتخاب کند که با کدام یک از پدر یا مادر زندگی نماید* و در این خصوص اجباری ندارد و پدر نمی تواند وی را به زور نزد خود نگه دارد، البته مکلف است نفقه وی را پرداخت نماید.

🚩 در صورتی که زوجین از همدیگر جدا زندگی کنند و طلاق گرفته باشند اگر سن بلوغ تمام شده باشد *اطفال می توانند انتخاب کنند که نزد هریک از پدر و مادر باشند* در غیر این صورت اصولا زندگی کردن آنها با پدر است مگر اینکه عدم توانایی پدر در نگهداری فرزند توسط مادر یا مراجع رسمی مانند بهزیستی به دادستان اطلاع داده شده باشد و دادستان از دادگاه تقاضای ضم امین بر ولی قهری طفل، نماید.

🚩 اگر پدر طفل *فوت کرده* باشد الأصول *پدربزرگ* ولی او محسوب می‌شود و تا سن ۷ سالگی نگهداریش با مادر است اما بعد از آن با پدر بزرگ است در صورتی که *پدربزرگ توانایی اداره زندگی طفل را نداشته باشد به تقاضای دادگاه ضم امین* صورت می‌گیرد.

🚩 اگر پدر فوت کند و طفل دوران حضانت را تمام کرده باشد و پدربزرگ پدری هم در قید حیات نباشد *مادر برای قیمومیت طفل از تمامی افراد اولی‌تر است* همچنین است اگر مادر فوت کرده باشد و پدر بخواهد قیمومیت فرزند را به عهده بگیرد.

🚩 توجه شود که در تمام حالات فوق درهرصورت وظیفه نفقه دادن و خرجی دادن و به عبارتی *انفاق طفل* از عهده پدر ساقط نمی‌شود و وظیفه او است و نمی‌تواند *ترک انفاق* کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *