راه‌های به اجرا گذاشتن مهریه

*سوال*⚖️ 

نحوه به اجرا گذاشتن مهریه و *اجرای مهریه در اداره ثبت* چگونه است؟

 چه *شیوه و اقداماتی* لازم دارد؟

 برای *توقیف مال شوهر يا ممنوع الخروج* کردن چه باید کرد؟ 

*پاسخ*⚖️ 

🚩 مطابق بخشنامه که توسط ریاست محترم قوه قضاییه صادر  شده و ناظر به اجرای بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه است کلیه محاکم ایران از پذیرش دادخواست مهریه در ابتدا *بدون مراجعه قبلی به اداره ثبت منع شده اند*.

لذا چه وکیل مهریه داشته باشید یا خودتان به شخصه اقدام می‌کنید 

🚩گام اول مراجعه به *دفتر ازدواجی است که عقد آنجا ثبت رسمی شده* است و درخواست صدور اجرائیه برای هر مقدار از مهریه. 

🚩 گام بعدی *مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک* ( اداره اجرای مهریه) است. در اینجا اولا می‌شود زوج را *ممنوع الخروج* کرد و ثانیا می‌توان *درخواست توقیف اموال او را داد*. 

🚩 اگر شخص اموالی نداشته یا اموالی از وی‌ سراغ ندارید که معرفی کنید  اداره ثبت خودش رأسا از مراجع ذی صلاح برای داشتن اموال به نام شوهر، استعلام می‌کند، مراجعی مثل *پلیس راهور، شهرداری و بانکها*.

🚩 در صورتی که مالی پیدا شود؛ توقیف و ارزیابی و در ادامه به *مزایده گذاشته* می‌شود. اگر زوج معترض باشد و آن مال از مستثنیات دین باشد، حق اعتراض دارد. 

در نهایت اگر ظرف ۲ ماه مالی پیدا نشود و یا طرف ۶ ماه کار به نتیجه نرسد به درخواست زوجه یا وکیل او گواهی مبنی بر مراجعه به دادگاه صادر می‌شود.

🚩 بر طبق قانون به محض وقوع عقد نکاح، *زوجه مالک تمام مهریه* می‌گردد چه اینکه تمکین از شوهر بکند یا نکند.

آنچه در کشور برای مهر نمودن رایج است اینکه مهریه یا ملک *غیرمنقول*  یا  *سکه بهار آزادی*  یا *وجه نقد* قرار داده می‌شود.

🚩 برای مطالبه *مهریه سکه* از دو روش دادگاه یا اداره ثبت، امکان به اجرا گذاشتن یا همان مطالبه وجود دارد.

برای *به اجرا گذاشتن* مهریه می‌توان از طریق وکیل دادگستری اقدام کرد و یا اینکه خود زوجه بدون وکیل، از طریق دادگاه و یا اداره اجرای ثبت اقدام نماید.

🚩 به طور خلاصه با *اجرایی شدن قانون حمایت خانواده جدید،* برای مهریه صرفا تا میزان ۱۱۰ سکه یا معادل ریالی آن به نرخ روز، *امکان جلب شوهر* به سبب نپرداختن مهریه وجود دارد. به عبارت دیگر میزان مهریه توافق شده در سند ازدواج هر مقدار باشد معتبر است و امکان مطالبه آن از طریق دادگاه و اجرای ثبت وجود دارد فقط *صدور جلب تا ۱۱۰ سکه امکان پذیر* است.

مثال: مهریه خانمی 400 سکه تمام بهار آزادی است، زوجه مقدار 150 سکه آن را از طریق دادگاه دادخواست مطالبه مهریه می‌دهد و در نهایت رای محکومیت زوج به پرداخت 150 سکه صادر می‌شود. اگر در مرحله اجرای حکم و بعد از صدور اجراییه زوجه *نتواند اموالی از زوج به دادگاه* ارائه کند و استعلام ها از بانک مرکزی، اداره راهور و اداره ثبت اسناد هم نشان دهنده این است که شوهر اموالی ندارد؛ در ادامه شوهر دادخواست اعسار از پرداخت یکباره  مهریه را تقدیم دادگاه می‌کند و به استناد شهادت شهود و اعلام اینکه فاقد مال منقول و غیر منقول است *مدعی اعسار و تقسیط مهریه* می‌شود.  مثلا النهايه دادگاه پس از استماع اظهارات زوج و زوجه و با توجه به شغل شوهر، 25 سکه پیش پرداخت و هر دو ماه یک سکه تمام بهار آزادی زوج را محکوم به پرداخت می‌کند. *اگر زوج پیش پرداخت 25 سکه و اقساط را تا سقف ۱۱۰ سکه پرداخت نکند،* دادگاه به درخواست زوجه،  *حکم جلب* زوج را صادر می‌کند.

🚩 اما اگر تا ۱۱۰ سکه پرداخت شود، مرد با نپرداختن باقیمانده و مازاد ۱۱۰ سکه دیگر جلب *نخواهد، شد* و زوجه بایستی که بتواند *اموالی از شوهر به دادگاه معرفی* کند و اگر عاجز از آن باشد یا مالی نباشد، نه می‌توان شوهر را جلب کرد و نه ممنوع الخروج.

 

🚩 💥مراحل به اجرا گذاشتن مهریه از *اجرای ثبت*

در ابتدا بایستی *اصل عقدنامه یا رونوشت آن و شناسنامه* را در اختیار داشت و به *دفتر ازدواج مندرج در عقدنامه*  مراجعه کرد. 

البته ممکن است نشانی دفتر خانه عوض شده باشد و یا اصلا شما فراموش کرده باشید که دفتر ازدواج مورد نظر کجا بوده است و یا حتی سردفتر ازدواج فوت کرده باشد. در این موارد به *کانون سردفتران ازدواج و طلاق یا اداره ثبت شهر مورد نظر برای پیدا کردن نشانی جدید و یا کفیل دفترخانه مراجعه* نمایید. 

🚩 سپس از سردفتر تقاضای صدور *دستور توقیف اموال* را نمایید. سردفتر به میزان درخواست شما *اجرائیه جهت توقیف اموال* صادر و به آدرس زوج ارسال می‌کند. 

🚩 در ادامه باید به *اداره ثبت اسناد* شهری که دفتر رسمی ازدواج در آنجا واقع شده مراجعه شود. در آنجاست که مشخص می‌شود که بابت چه مقدار مهریه، تقاضای توقیف اموال او را دارید.(یا برخی ها زوج را برای مبلغی ممنوع الخروج می‌کنند). 

🚩 هر مال منقول و غیر منقول مربوط به زوج را می‌توان بابت مهریه، تقاضای توقیف کرد ولی توجه داشته باشید که مال نباید *جزء مستثنیات دین* باشد در غیر این‌صورت با اعتراض زوج یا وکیل او مال از توقیف *آزاد می‌گردد.*

🚩ممکن است که مال مورد نظر برای توقیف *در شهر دیگری* به غیر از شهری که اداره ثبت در آن واقع شده باشد. به عنوان مثال عقد در شهر سمنان بوده ولی زوجین ساکن در زنجان هستند و مال مورد نظر یک باب مغازه که در تهران است، در این راستا  اداره اجرای ثبت سمنان به اداره اجرای ثبت تهران *نیابت برای توقیف ملک* و ارائه عملیات اجرایی مربوط به آن را صادر می‌کند.

🚩 امکان *تقسیط مهریه* مطالبه شده از اجرای ثبت برای زوج وجود دارد ؟

پاسخ منفی است و اداره ثبت چنین اختیاری ندارد. 

زوجه می‌تواند از طریق اداره اجرای ثبت، شوهر را بابت مهریه ممنوع الخروج کند. 

حال اگر زوج توانایی پرداخت مقدار مهریه‌ای که درخواست ممنوع الخروجی شده را نداشته باشد، با دادن *دادخواست اعسار* از پرداخت مهریه؛ از *دادگاه تقاضای تقسیط مهریه* می‌کند . 

در صورت صدور حکم قطعی تقسیط مهریه و پرداخت پیش پرداخت اولیه و یکی دو قسط از مهریه ، زوج می‌تواند از اداره اجرای ثبت به استناد رای دادگاه تقاضای *رفع ممنوع الخروجی نماید.

🔊 *شما می‌توانید در سایت ما مطالب مهم حقوقی را به زبان ساده یاد بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *