*سوال*
🌐در امور کیفری و حقوقی بعد از رسیدگی قاضی، گاهی اوقات *قرار منع تعقیب و یا موقوفی تعقیب* صادر میشود، آیا اساسا این دو اصطلاح باهم تفاوت دارد؟ اگر دارد، تفاوت معنایی و محتوایی در امور کیفری و حقوقی در رابطه با این نوع قرارها بر آن مترتب است یا نه؟
⚖️ *پاسخ*
اصولا بین دو قرار موقوفی تعقیب و منع تعقیب اشتراکات و تفاوت های اساسی وجود دارد.
🚩 اولین نکته اینکه ما در امور حقوقی قرار موقوفی و منع تعقیب نداریم و این قرارها فقط مختص امور کیفری هستند. در امر حقوقی حکم محکومیت یا برائت داریم.
🚩 دو قرار فوق معمولا در دادسرا صادر می شوند و در موارد نادر در دادگاه کیفری.
🚩 در قرار منع تعقیب قاضی به موضوع ورود کرده و دلایل و مدارک طرفین را دیده یا شرایط جرم را بررسی کرده و در نهایت به این نتیجه رسیده که یا دلیل کافی برای مجرمانه بودن عمل وجود ندارد یا عمل جرم نیست و یا اصلا جرمی اتفاق نیفتاده است این قرار قابل اعتراض میباشد.
🚩 در قرار موقوفی تعقیب به دلایلی، یک شکایت یا اعلام جرم قضایی کیفری متوقف میشود و بیش از آن جلو نمیرود. به عبارتی فرصت نمیشود به محتوای یک شکایت رسیدگی ماهیتی شود، این موارد عبارتند از اینکه، دعوا مشمول مرور زمان شده باشد یا شاکی رضایت دهد و جرم قابل گذشت مواردی نظیر فوت متهم، شمول عفو و نسخ مجازات قانونی، از موارد صدور قرار موقوفی تعقیب میباشد. این قرار نیز از سوی شاکی قابل اعتراض است.
🚩 البته اصطلاح دیگری تحت عنوان موقوفی اجرا هم داریم.
موارد و شرایط صدور قرار موقوفی اجرای حکم ، شامل گذشت شاکی ، نسخ قانون ، فوت متهم ، عفو متهم ، اعتبار امر مختومه داشتن پرونده کیفری و مواردی از این قبیل است و زمانی به کار میآید که رای قطعی کیفری در مرحله اجرا باشد و به دلایل فوق قابلیت اجرا نداشته باشد. از جمله آثار این قرار میتوان به توقف اجرای حکم اشاره نمود ؛ اما ضرر و زیان شاکی نیز باید پرداخت شود.
🚩 قرار موقوفی تعقیب توسط قاضی رسیدگی کننده و تحقیق (دادیار،بازپرس،قاضی دادگاه) صادر میشود ولی قرار موقوفی اجرا توسط قاضی اجرای احکام صادر میگردد.
بدون دیدگاه