مهریه – جهیزیه؛ انواع مهریه

*سوال*⚖️ 

مهریه چیست؟ چه تفاوتی با جهیزیه دارد؟ هر کدام را چه کسی باید بدهد؟ 

*پاسخ*⚖️ 

🚩 مهریه عبارت است از مالی که شوهر به نشانه صداقت و اعتماد به زوجه، پرداخت آن  را برعهده می‌گیرد و یک تکلیف برای مرد است و هم دَینِ حال برای مرد و یک طَلَبِ‌حال برای زن محسوب می‌شود چه در نکاح دائم و چه در نکاح منقطع.

 انواع مهریه:

🚩 مهر المسمی، مهریه‌ای که دو طرف بر روی آن توافق می‌کنند. یا همان مهریه توافقی.

🚩 مهرالمثل، مهریه‌ای است که بین زوجینی که مهریه تعیین نشده و زناشویی هم صورت می‌گیرد، بعد قصد طلاق دارند، که با توجه به وضعیت اجتماعی، فرهنگی، مادی و خانوادگی زوجه؛ مهریه مشخص و معین می‌گردد. 

🚩 مهرالمتعه، زمانی است که در عقد نکاح مهریه مشخص نشده باشد و قبل از نزدیکی شوهر بخواهد زن را طلاق بدهد که در این صورت مهریه بر اساس وضعیت مرد معین می‌شود. 

🚩مهرالسنة، مهریه‌ای است که بر اساس سنت پیغمبر و مهریه حضرت زهرای اطهر (سلام الله علیهما) مشخص و معین می‌شود که ۵٠٠ درهم نقره است.

 

🚩 پرداخت مهریه بر عهده شوهر است و هر زمانی که زن مطالبه کند باید پرداخت نماید.

🚩 در صورتی که مهریه در سند نکاحیه ذکر شده باشد می‌توان از طریق اجرای ثبت نیز مهریه را به اجرا گذاشت و نیاز به صدور رای دادگاه و اجرای احکام دادگاه نیست. 

🚩 جهیزیه یا جهاز عبارت است از مالی که معمولاً زنان همراه خود به خانه شوهر می‌آورند.

🚩 تهیه جهاز برخلاف مهریه که بر عهده شوهر است بسته به عرف منطقه می‌تواند بر عهده زن یا شوهر یا طرفین باشد. 

🚩 در برخی از مناطق کشور پول جهاز را شوهر می‌دهد و خانواده زن آن را خریداری می‌کنند. پس در واقع در زمان طلاق باید به شوهر مسترد گردد. 

🚩 اما در برخی از مناطق دیگر ایران جهیزیه با پول دختر و خانواده وی تهیه شده و لذا در هنگام طلاق جزو اموال وی محسوب می‌شود و باید به وی داده شود. 

🚩 گاهی نیز جهاز به صورت توافقی تهیه می‌شود، که بر اساس فاکتور یا اظهارات شهود در صورت وقوع طلاق هر کدام از اموال متعلق به هر  کدام از زوجین باشد به وی بازگردانده می‌شود. 

پس تفاوت در آراء دادگاه ها در زمینه جهاز ریشه در عرف و سنت منطقه دارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *