*اظهار نامه حقوقی *چیست؟ استفاده از آن چیست ؟
انواع اظهار نامه چیست؟ فواید آن چیست؟ آیا آن را توصیه میکنید؟
⚖️*پاسخ*
🚩طبق ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی *هر کس می تواند قبل از تقدیم دادخواست ،حق خود را به وسیله اظهار نامه از دیگری مطالبه نماید* مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. پس اظهارنامه در مسائل یا دعاوی حقوقی وسیلهای است برای *بیان اظهارات خود به طرف مقابل*.
🚩 در شکل ظاهر اظهارنامه یک برگه است که دو بخش یا به عبارت دیگر دو ستون دارد. *یک ستون مربوط به اظهار کننده و یک ستون مربوط به اظهار شونده* که شخص اظهار کننده در ستون مربوط به خود آنچه که میخواهد به اطلاع طرف مقابل برساند را مینویسد و *از طریق دفاتر خدمات قضایی و یا به وسیله مامورین ابلاغ* به شخص طرف مقابل به صورت رسمی ابلاغ می شود
🚩 چون اظهارنامه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در ایران به مخاطب ابلاغ میشود بنابراین *امکان طرح دعوی بر اساس آن وجود دارد*. مثلاً اگر کسی خواهان حق خود باشد (قبل از طرح دعوی)، میتواند اجرا یا استیفای حق خود را بهوسیله اظهارنامه از طرف مقابل بخواهد و در صورت عدم انجام آن اقدام به طرح دعوی کند.
🚩 نکته قابل اهمیت در اظهار نامه *نبودن محدودیت در زمان تقدیم* آن است به عبارت دیگر هر زمان که خواهان اراده کند میتواند اظهار نامه را بفرستد. عموماً از اظهار نامه قبل از طرح دعوای اصلی استفاده میشود.
🚩 دادگاه صالح برای ارسال اظهارنامه، دادگاه محل اقامت خواهان است بر عکس دادخواست.
🚩 ما انواع دیگری از اظهارنامه نیز داریم مانند اظهارنامه مالیاتی و غیره اما آنچه اینجا مورد بحث ما است، اظهارنامه حقوقی است.
🚩اظهارنامه حقوقی علاوه بر فوایدی که در فوق گفته شد آثار بسیار مفیدی دارد، به قول حقوقدانان *اظهارنامه سلاح تیز و برنده حقوقدان، در رسیدگی به پرونده های حقوقی* است زیرا یک حقوقدان خوب به راحتی میتواند از طریق اظهارنامه اقرار بگیرد یا طرف مقابل را عصبانی کند یا از طریق آن *تحصیل دلیل* کند و دلایل و مدارک خود را به دست آورد.
🚩 یکی دیگر از فواید اظهارنامه چون یک برگه رسمی محسوب میشود؛این است که *مطالبه طلب یا دَین بر اساس آن یک مطالبه رسمی محسوب میگردد* لذا اظهارنامه میتواند مبنای مطالبه *خسارت تاخیر تادیه* و تاریخ آن باشد یا بر اساس آن میتوان در *دعوای اعلان فسخ قرارداد* تاریخ اظهارنامه را ملاک قرار داد.
🚩 اظهارنامه در شکایات کیفری و پروندههای کیفری نیز امکان استفاده دارد و منحصر به پروندههای حقوقی نیست؛ و بستگی به هنر یک وکیل و آگاهی وی از قوانین دارد.
بنابراین یک حقوقدان با مهارت و توانایی خود میتواند در هر زمینه از اظهارنامه استفاده کند چه *در مسائل حقوقی یا کیفری یا اداری یا ثبتی و غیره*
بدون دیدگاه